sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Hakuilua ja sosiaalistamista

kuvan otti Päivi Saarilahti lauantain hakutreeneissä
Lauantaina oli hakutreenit. Peli teki  neljä hajuhakua. Se erottaa kyllä hienosti lajit. Se ei hakualuella yhtään painu jäljelle vaan käyttää aktiivisesti ilmavaunua. Äijät olivat metsässä 20-30m syvyydessä ja lähestyimme niitä liinassa. Kun havaitsin Pelin paikantaneen maalimiehen aanoin sille käskyn "Äijä" ja päästin sen liinasta maalimiehelle. Maalimies sitten käskytti koiran maahan ja palkkasi sen ruoalla. Peli on todella innokas ja näitä liina harjoituksia jatketaan nyt, ettei mene pelkäksi säheltämiseksi, vaikka siis nenäänsä hyvin käyttääkin.
Hakutreenien jälkeen tehtiin vielä nopsa esineruutu. Esineet oli viety tällä kertaa valmiiksi metsään. Viimeksi Peli näki esineiden viemisen ja se sai saalisvietin syttymään vähän liikaa ja ilmeni aikamoista säntäilyä. Nyt siis esineet oli metsässä ja ne oli merkattu puihin krepillä. Käveltiin vaan liina pitkänä metsässä ja kun Peli reagoi esineeseen kehuin ja palkkasin sen leikillä. Upeasti se käytti nenäänsä ja löysi kaikki esineet. Nyt pitää varmaan miettiä joku "ennakkomerkki" esineruutuun tai hakuun tai molempiin, ettei mene pienen tytön päässä lajit sekaisin.
Jäljellähän meillä on valjaat, remmi kiinni mahan alla ja koiran laitan aina maahan ennen kuin ohjaan sen jäljen alkuun. haussa on myös valjaat mutta lisäksi koiralla tietenkin PK-liivi. Esineruudussa käytän kaulainta ja PK-liiviä.
Ilmaisun suhteen olen kääntymässä norskin sijasta ruotsalaiseen rullaan, nyt pitänee teettää sellainen ja hommata nahkainen kaulain johon sen voi kiinnittää. Voi sitten alkaa käyttää sitä jo nyt hajuhakuvaiheessa, tottuupa rintaan plätkyttävään patukkaan :)

Sunnuntaina olin talkoilemassa TVAPori ry:n järjestämässä mätsärissä. Otin Pelin mukaani ja käytin tilaisuutta hyväkseni pennun sosiaalistamiseen. Leikittiin kehän läheisyydessä, istuskeltiin, käveltiin, annettiin lasten (ja aikuistenkin) silitellä. Yksi pieni tyttö tutki Pelin kasvoja kovin tarkkaan eikä neiti ollut moksiskaan :) Erityisen iloinen olen leikistä ja siitä että koira pysyi rauhallisena ja oli MUN kanssa, ei sätännyt, säntäillyt eikä sählännyt saati tuijottanut muita. Ehkä me pikkuhiljaa opitaan :)

Kotona on tehty pienessä tilassa (toistaiseksi vessa) lelun palautusta. Sujuu älyttömän hyvin kun tilaa on vähän. Heitän lelun (metrin päähän) ja koira noutaa sen siitä mulle, kehun koko ajan kun tuo lelua ja palkaksi leikki. Ajattelin että viel tehdään tuossa ahtaassa hetki ja sitten siirrytään makuuhuoneeseen, sängyn viereen niin tulee vähän pidempi pätkä mutta ohimenon mahdollisuutta ei ole :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti